Zoeken.. Extra resultaten ophalen..

Zuilbomen

1 / 3

Zuilvorm bomen zijn smal opgaande bomen die slank blijven. Doordat deze bomen minder ruimte nodig hebben zijn ze bij uitstek geschikt voor de kleine tuin! Uiteraard zijn zuilvorm bomen ook geschikt in de grotere tuin.

Smalle bomen
Zuilbomen kun je het beste omschrijven als smal groeiende bomen. In het Latijn zie je benamingen als 'Fastigiata' of 'Slender silhouette' vaak terugkomen bij zuilvormige bomen. Dit type boom kan in iedere tuin geplant worden, maar wordt ook vaak geplant langs oprijlanen en looppaden.

Zuilbomen zijn ideale bomen voor in de kleine tuin. Het zijn echte 'eyecatchers', omdat ze boven andere beplanting uitsteken vanwege hun smalle, opgaande groeiwijze. Daarnaast valt een zuilboom op, omdat de meeste takken onderaan de stam al vertakt zijn. Vaak beginnen de takken op zo'n 20 tot 40 cm vanaf de grond. Door een zuilboom die onderaf vertakt is jaarlijks terug te snoeien, creƫer je je eigen pilaarvormige boom.

Zuilboom soorten
Bij Bomenaanbod.nl kun je heel eenvoudig jou favoriete zuilboom kopen. Ben je op zoek naar een boom die weinig ruimte in beslag neemt in jou tuin? Dan zijn zuilbomen echt iets voor jou! Je kunt kiezen uit diverse soorten en formaten. Daarnaast hebben we smalle bomen met bloesem en mooie herfstkleuren.

Beschikbare formaten:
Omdat de groei ieder jaar verschillend kunnen lengte en dikte afwijken
6-8 cm stamomtrek / 2-2.75 m hoog
8-10 cm stamomtrek / 2.25-3 m hoog
10-12 cm stamomtrek / 2.75-3.25 m hoog
12-14 cm stamomtrek / 3-3.75 m hoog
14-16 cm stamomtrek / 3.25-4 m hoog
16-18 cm stamomtrek /3.75-4.25 m hoog
18-20 cm stamomtrek / 4-4.50 m hoog
20-25 cm stamomtrek / 4.25-5 m hoog


Op onze kwekerij zijn dit de bekendste en meest populaire zuilbomen:

Zuilvormige haagbeuk (Carpinus betulus 'Fastigiata')
De zuilvormige haagbeuk is een van de bekendste zuilbomen in Nederland. De boom heeft een hele smalle groeiwijze. Daarnaast heeft de Carpinus betulus 'Fastigiata' een hele fijne vertakking, waardoor het een hele volle boom is. In het voorjaar loopt de boom uit met heldergroen blad. In de zomer zijn de bladeren donkergroen. Het blad is verder eirond en gezaagd en kleurt in de herfst prachtig goudgeel.

De zuilvormige haagbeuk is een zeer sterke en winterharde boom. Bomenaanbod.nl kweekt grotendeels zelf alle zuil haagbeuken en onderscheidt zich ten opzichte van de concurrent om vanwege de volle en zware kwaliteit zuilvormige haagbeuken.

Zuil amberboom (Liquidambar 'Slender Silhouette')
De zuilvormige amberboom is erg in opkomst in Nederland en is nog niet heel lang op de markt. De Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' valt op vanwege de prachtige grote stervormige bladeren. Deze bladeren laten zich helemaal gelden in de herfst, wanneer de boom adembenemende gele, oranje, rode en violette herfstkleuren krijgt. Hiermee zorgt de amberboom ervoor een echte 'eyecatcher' te zijn in de tuin.


Japanse zuil sierkers (Prunus serrulata 'Amanogawa')
De Prunus serrulata 'Amanogawa' laat zich in het voorjaar beduidend zien met prachtige bloesem: de boom zit dan vol met roze bloemen gevuld in trossen die overigens ook de aandacht trekken van bijen en vlinders! Na de bloei loopt het nieuwe blad bronskleurig uit en wordt het blad na het uitlopen groen van kleur.

In de herfst laat de zuilvormige Japanse sierkers zich nog een keer gelden met prachtige oranje, gele en rode herfstkleuren. Al met al een zuilboom die zich in elk seizoen van het jaar zichzelf in de schijnwerpers zet.


Goudiep (Ulmus hollandica 'Wredei')
De goudiep heeft ook een zuilvormige groei. Deze boom is erg populair en vaak te zien in de Nederlandse tuin. Dit komt omdat de goudiep niet heel hard groeit en mooi smal blijft. Hierdoor is de boom uitermate geschikt voor in de kleine tuin.

De Ulmus hollandica 'Wredei' krijgt in het voorjaar opvallend geel blad aan de boom dat later goudgeel tot groengeel kleurt. Deze opvallende bladkleuren doet de goudiep erg laten opvallen. Door de Ulmus hollandica 'Wredei' jaarlijks te snoeien blijft de boom mooi rank en behoudt hij het prachtige goudgele blad tijdens het groeiseizoen.


Groene en rode zuilbeuk (Fagus sylvatica 'Dawyck' en Fagus sylvatica 'Dawyck Purple')
De groene en rode zuilbeuk zijn zuilbomen met een klassiek tintje. Deze bomen kunnen erg oud en (zonder snoei) groot worden. De Fagus sylvatica 'Dawyck' en ' Dawyck Purple' groeien de eerste paar jaar erg traag, dus het duurt even voordat de boom wat volume krijgt. Maar wanneer er eenmaal een mooie groene of rode zuilbeuk staat, is deze boom ook een echte blikvanger.

Deze zuilbeuken zorgen ervoor dat de tuin net iets exclusiever wordt. Groene en rode zuilbeuken worden vaak geplant in een middelgrote of grote tuin. Vaak zie je deze bomen ook staan langs een oprijlaan of samen met een beukenhaag als afscheiding in de tuin. Het is een winterharde boom die goed tegen een stootje kan.

Zuilvormige tulpenboom (Liriodendron tulpifera 'Fastigiatum')
Een prachtige en tevens een unieke zuilboom die de tuin een absolute meerwaarde geeft. De zuilvormige tulpenboom heeft een prachtige vorm in het blad dat lijkt op een vorm van een grote tulp. Daarnaast krijgt de zuil tulpenboom ook prachtige geelgroene bloemen.

De Liriodendron tulpifera 'Fastigiatum' heeft een fijne vertakking, waardoor hij snel een volle pilaarvorm krijgt. In de herfst is deze zuil tulpenboom een echte opvaller vanwege de mooie gele herfstkleuren.


Overige zuilbomen
De zuilvormige zomereik (Quercus robur 'Fastigiata Koster'), zuilvormige moeraseik (Quercus palustris 'Green pillar') en de zuil esdoorn (Acer platanoides 'Columnare') zijn minder bekende zuilbomen, maar vormen ook zeker een meerwaarde voor jouw tuin!