Zoeken.. Extra resultaten ophalen..

Lindenbomen

1 / 1

Lindebomen zijn populair bij huiseigenaren, hoveniers en landschapsarchitecten. Ze staan bekend om hun prachtige bloemen en hun geur. De boom geeft veel schaduw, waar de mensen in uw buurt van kunnen genieten. In het voorjaar kun je de bloemen al van verre ruiken.

De linde bloeit uitbundig en wordt bestoven door bijen en hommels. Door voedselconcurrentie kunnen er veel dode hommels onder laatbloeiende lindebomen zitten, vooral onder alleenstaande bomen. Omdat bij het rondvliegen meer energie wordt verbruikt dan er aan nectar kan worden verzameld, verhongeren deze hommels.

Oorspronkelijk was de linde van Sambeek een drieledige linde. Tijdens een hevige storm in 1901 vielen de bovenste twee lagen echter om. In het midden van de holle stam ontsprong kort daarop uit het oude wortelgestel een nieuwe stam, die nu zelf weer een forse boom is van ongeveer 2,5 meter omtrek. De hoogte is nu ongeveer 24 meter. Vanaf de jaren 1970 is de linde vele malen door boomverzorgers onder handen genomen.

De bekendste boom is de leilinde (Koningslinde) waarvan er vele variëteiten bestaan.
Deze koningslindes werden vaak bij boerderijen geplaatst, maar ze zijn ook te vinden in parken en tuinen. De leilinde is een sterke boom met veel donkergroene bladeren.